Visdomstænder

Hvorfor vi får visdomstænder – og hvorfor de kan udfordre

Historisk set havde mennesker en anderledes kropsbygning sammenlignet med i dag. Selvom vores højde var anderledes, havde vi større kæber, der gav tilstrækkelig plads til vores tænder, som spillede en afgørende rolle i at fordøje den robuste kost. Imidlertid er vores kæber siden blevet mindre, hvilket kan medføre pladsproblemer, når visdomstænderne normalt begynder at dukke op omkring 17-20-års alderen.

Visdomstænder placeres normalt bagved den eksisterende række af 12-års tænder i både over- og undermund. Dog er det værd at bemærke, at nogle individer i tandlægeklinikken mangler en eller flere af deres visdomstænder, hvilket kunne tolkes som et tegn på evolution. Faktum er, at vi ikke længere har brug for visdomstænder, og naturen tilpasser sig denne ændring over tid.

Visdomstænder, der ikke forstyrrer

Hvis dine visdomstænder ikke forårsager gener, er der ingen grund til bekymring. For nogle mennesker forbliver visdomstænderne enten fuldstændig ude af syne, da de aldrig bryder frem, eller de giver ingen problemer efter at være brudt frem. Hvis du når din 20-års alder uden at have oplevet nogen problemer med dine visdomstænder, kan vi vælge at tage et røntgenbillede for at undersøge situationen nærmere. Dette giver os mulighed for at afgøre, om visdomstænderne er nede i kæben og om nødvendigt følge op med yderligere røntgenbilleder for at sikre, at de ikke påvirker kæbebenet negativt.

Besværlige visdomstænder

Visdomstænder kan udgøre betydelige udfordringer for enkeltpersoner. Mangel på plads i munden kan forårsage smerte, og det kan være vanskeligt at opretholde en ordentlig tandhygiejne, hvilket kan føre til cariesdannelse. Hvis der opstår en carieslæsion i en visdomstand, skal den fjernes. Hvis tanden er fuldt frembrudt, kan den fjernes ved en simpel tandudtrækning. Hvis den derimod kun delvist er frembrudt, kræves en mere kompleks kirurgisk fjernelse (amotio). I særligt komplicerede tilfælde udføres denne procedure af en af vores specialister inden for kæbekirurgi.

Vær opmærksom på delvist frembrudte visdomstænder
Hvis en visdomstand kun delvist bryder frem i munden, kan en lomme dannes over kronen, hvilket gør det vanskeligt at opretholde ordentlig hygiejne. Bakterier kan let samle sig her og føre til betændelse, der ofte manifesterer sig med følgende symptomer:

  • Ømhed eller smerter
  • Rødme og hævelse
  • Dårlig smag i munden
  • Besvær med at synke
KONTAKT OS FOR AT HØRE MERE ELLER

Bestil tid

[chatbot]