Infraktioner

Revner i tænderne – symptomer og behandling

Revner i tænderne er en dental tilstand, der desværre ikke naturligt heler sig selv. Disse revner er ofte usynlige for det blotte øje og kan forekomme i både lodrette og vandrette retninger. Nogle få personer oplever ingen ubehag eller symptomer som følge af disse revner, men for flertallet kan de medføre ubehagelige fornemmelser. Dette gælder især, når det drejer sig om en lodret revne, kendt som en “infraktion” inden for tandlægeverdenen, da den kan nå ned til tandens rod eller nerve.

Mange patienter henvender sig akut til os på grund af smerteoplevelser forbundet med disse revner. Infraktioner forekommer typisk i de bageste kindtænder, hvor tænderne er mest udsatte. Det er sjældent, at de opstår i fortænderne eller hjørnetænderne. Smerten beskrives ofte som pludselige, skarpe stik, der er svære at lokalisere præcist, men som kan relateres til spise- og drikkesituationer.

Hvad forårsager revner i tænderne?

Vores bid ændrer sig over tid, hvilket naturligvis øger risikoen for slid og revner på tyggefladerne, især når vi bliver ældre. Nogle gange kan gamle fyldninger være en af de underliggende årsager til disse revner. Dette gælder især for amalgamfyldninger (sølv), da de har tendens til at udvide og trække sig sammen i respons til temperaturen på de fødevarer, vi indtager. Det er også værd at bemærke, at en revne i en tand kan opstå som følge af uheldige omstændigheder.

Sådan behandles revner i tænderne

Når vi har lokaliseret revnen, er behandlingen rettet mod at stabilisere tanden. Den nøjagtige fremgangsmåde afhænger af tandens tilstand. Hvis det f.eks. er en tand med en mindre fyldning, kan det være tilstrækkeligt med yderligere plastfyldning og justering. I mere komplekse tilfælde kan det være nødvendigt at dække hele tanden med en krone for at bevare dens integritet.

Hvis det viser sig, at tandnerven er beskadiget som følge af revnen, skal tanden gennemgå en rodbehandling før den egentlige behandling. I sjældne tilfælde kan revnens placering gøre behandlingen besværlig, og i så fald kan tanden desværre krakelere. I dette tilfælde er tandudtrækning nødvendig.

KONTAKT OS FOR AT HØRE MERE ELLER

Bestil tid

[chatbot]