Tandproteser

Kunstige tænder som erstatning for de naturlige

Protese betyder ’tilføjelse,’ og den bruges til at erstatte manglende legemsdele som arme, ben, tænder og meget mere. Inden for tandlægefaget er der to primære typer af tandproteser (gebis): delprotese og helprotese. Begge typer udgør en aftagelig konstruktion af kunstige tænder, i modsætning til for eksempel kroner eller broer, der er fastgjort på eksisterende tænder.

Der kan være mange årsager til, hvorfor en tandprotese (gebis) kan være den rette løsning i din specifikke situation. Det kan være, at du har mistet en eller flere tænder på grund af forskellige omstændigheder. I tilfælde af en delprotese erstatter den en eller flere manglende tænder, mens en helprotese erstatter alle tænder i kæben. Hvis du har brug for en helprotese både i over- og undermunden, omtales det som et ‘helsæt.’ Tandproteser spiller en værdifuld rolle i at gendanne funktion og æstetik for dem, der har mistet deres naturlige tænder af forskellige årsager.

Sådan fremstilles en tandprotese

Uanset om det drejer sig om en helprotese eller en delprotese, følger fremstillingen næsten den samme proces, udført af vores dygtige tandteknikere. Kort sagt indebærer fremstillingen, at der tages aftryk af gummerne i begge kæber, hvorfra gipsmodeller skabes. Disse modeller placeres derefter i en kunstig anordning med et kæbeled, kendt som en artikulator. Gennem artikulatoren kan vi vurdere og justere dit naturlige bid korrekt.

De kunstige tænder, normalt lavet af akryl, fastgøres i en midlertidig voksprotese. Vi tester, om tænderne og biddet passer perfekt i din mund. Hvis tilpasningen ikke er optimal, foretager vi justeringer, som dog kan kræve en ekstra aftale med vores tandtekniker.

Vi opfordrer generelt til tålmodighed i forbindelse med tandprotesefremstilling. Når tænderne sidder perfekt, biddet føles naturligt og behageligt, og protesen ser rigtig ud, bliver den endelige protese fremstillet.

Tandprotesens æstetik og vedligeholdelse

Tandprotesens udseende
Den del af tandprotesen (gebis), der skal efterligne tandkød og gummer, er normalt fremstillet i indfarvet akryl, men det kan også være helt klart akryl. Indfarvningen sigter mod at replikere dit naturlige væv så præcist som muligt. Dette inkluderer endda detaljer som små kunstige blodkar på overfladen, hvilket kan resultere i et meget realistisk udseende, der får det svært at skelne protesen fra dit naturlige tandkød. Tænderne på protesen er lavet af akryl og farvet for at matche dine præferencer. Disse tænder kan også udstyres med detaljer som guldindlæg og guldkroner for at opnå ekstra naturtro resultater i forhold til dit tidligere udtryk.

Vedligeholdelse af tandprotesen
Det er vigtigt at passe på din tandprotese (gebis) på samme måde som dine naturlige tænder. Dette indebærer omhyggelig tandbørstning, hvor du får vejledning i den korrekte metode og brug af særlige tandbørster. Derudover kræver det regelmæssige kontrolbesøg hos os. Mundens struktur ændrer sig konstant, hvilket kan påvirke, hvordan protesen passer. Under disse kontroller sikrer vores tandlæger og tandteknikere, at din tandprotese sidder korrekt. Om nødvendigt vil tandteknikeren foretage tilpasninger ved at slibe protesen.

Mulige bivirkninger ved brug af tandprotese
Brugen af en tandprotese (gebis) øger desværre risikoen for svampeinfektion i munden. Dette kan dog forebygges ved omhyggelig mundhygiejne. Det er vigtigt at børste både gummer, gane og protesen omhyggeligt i henhold til vores anvisninger. Hos nogle få personer kan svampeinfektion i mundhulen blive et vedvarende problem, der kræver behandling. Vi kan udskrive receptpligtig svampebehandling i form af salve eller tabletter til at afhjælpe dette problem.

KONTAKT OS FOR AT HØRE MERE ELLER

Bestil tid

[chatbot]